Skip to main content
President & Chief Commercial Officer
Date: January 28, 2015

IT veranderen in 2015 en daarna

Transforming IT

Dit jaar zal IT-organisaties verschillende kansen bieden om zowel hun rol te vergroten en de basis te veranderen. Hieronder vindt u mijn drie beste inzichten die IT-organisaties dit jaar verder kunnen helpen:

  1. Gooi de gevestigde orde om – introduceer een nieuwe kreet in de wereld van catchphrases zoals "Internet der Dingen" en "software-gedefinieerde zaken".
  2. Differentieer uw strategieën en uitgaven – investeer in innovatie en laat waar mogelijk Capex en Opex achterwege.
  3. Geef veiligheid een grotere prioriteit – word niet het volgende slachtoffer van een hacking schandaal.

1. Gooi de gevestigde orde om

Tijdens de onlangs gehouden Gartner Data Center, Infrastructuur en Operations Management conferentie bespraken we onze marktvooruitzichten met CIO's en analisten. Er was veel discussie over "grote marktinnovaties" zoals web-schaal IT, de cloud, mobiliteit en BYOD. Bedrijven moeten bepalen hoe ze strategisch met deze veranderingen om kunnen springen om te voorkomen dat ze stagneren of, erger nog, irrelevant worden.

Op dit moment is het gebruikelijk dat IT-afdelingen met slechts één aanbieder zaken doen. Dit leidt al gauw tot regelmatige verplichte updates, het niet kunnen wisselen van aanbieder om zo een hybride oplossing neer te zetten en de angst om ondersteuning te verliezen. We zien dat bedrijven zoals Arista en Vmware deze gevestigde orde aan de kaak stellen door af te stappen van het idee dat al het materieel hetzelfde behandeld moet worden. Arista ontwikkelt haar SDN-platform zodanig dat het kan worden gebruikt op verschillende merken van hardware, zonder afhankelijk te zijn van één en dezelfde aanbieder.

Terwijl bedrijven omgaan met de introductie van nieuwe digitale technologieën zullen ze meer flexibiliteit moeten eisen van de leveranciers van hun materieel. Het wordt van cruciaal belang om dit idee als basis te gebruiken voor het opstellen van een IT-plan: bewaar inspanningen voor uiterst belangrijke kerninnovaties en gebruik je randapparatuur zo lang en goed mogelijk. Innovatieve technologiebedrijven die op dit moment werken aan open oplossingen met naadloze integratie in bestaande platforms zullen straks marktaandeel van conservatieve OEM’s afnemen.

2. Differentiëer strategieën en uitgaven

Dit jaar zullen IT-budgetten onder constante druk blijven staan en het zal noodzakelijk worden om onderscheid te maken tussen hetgeen dat innovatie drijft en hetgeen dat weinig vernieuwend is. De meest effectieve vraag die we ons kunnen stellen als het gaat om budgetteren voor innovatie is: Waar kunnen we duidelijk merkbaar voordeel behalen met het doorvoeren van grote veranderingen aan het netwerk?

We gaan een tijdperk in van gedifferentieerde IT-uitgaven. Om goed met deze veranderingen om te springen, moeten bedrijven geld besparen op het gebied van niet-essentiële hardware en alleen investeren in datgene dat de zaken daadwerkelijk verder brengt. Gartner noemt dit "bimodal IT” (“bimodale IT”) en ziet het als de sleutel tot succes in het trotseren van nieuwe digitale uitdagingen. Volgens het Gartner CIO Agenda Jaarverslag 2015 geeft 45% van de CIO's aan dat ze momenteel een tweede, snelle manier van werken hebben. Gartner verwacht dat rond 2017 maar liefst 75% van de organisaties over bimodale capaciteiten zal beschikken.

Als je met een investering of upgrade geen bedrijfsvoordeel kan behalen, is dat geen strategische investering. Tien jaar geleden konden we overtuigende argumenten aandragen voor de overstap van een 56K modem naar een Ethernet of Fast Ethernet switch. Welke reden is er nu om de ene GigE switch te vervangen door een andere, als die tweede het nog prima doet? Kapitaalkosten kunnen drastisch worden verlaagd door de levensduur van apparatuur zoveel mogelijk te verlengen. Dit staat ook wel bekend als “sweating your assets”.

Bovendien zullen bedrijven, met de opkomst van digitale technologieën, rekening moeten houden met toenemende complexiteit – op elke locatie zal een IT’er nodig zijn om nieuwe technologie te beheren en draaiende te houden. Gedurende de rest van 2015 zullen steeds meer bedrijven echter inzien dat er veel geld bespaard kan worden op Opex-kosten en dat er betere bedrijfsresultaten te behalen zijn door deze behoefte uit te besteden.

3. Geef veiligheid een grotere prioriteit

CIO's moeten zich dit jaar meer richten op veiligheid. Zoals Businessweek schreef over de lessen van de Sony-hack, worstelen we met het probleem van digitale onveiligheid. Hoewel Sony het meest recente voorbeeld is, staat de lijst met digitale inbraken gepleegd tijdens het afgelopen jaar vol met bekende namen, waaronder Target, Home Depot en JP Morgan Chase, de grootste bank van het land. Omdat ik zelf in een investeringsbank gewerkt heb, kan ik me maar al te goed voorstellen welke ingrijpende gevolgen de inbraak by Chase heeft gehad voor de gehele organisatie.

Iedereen die denkt dat een firewall wel voldoende is, zal waarschijnlijk, net als medewerkers van bovengenoemde bedrijven, op zoek kunnen naar een nieuwe baan. Veiligheid is een belangrijk onderwerp dat veel meer aandacht verdient van zowel IT als business. Er staat simpelweg te veel op het spel.

Questions? Comments?

Talk to our team of expert engineers, product managers, and technicians by emailing us at experts@curvature.com